Zomervakantie in aantocht

Vakantie

Uitrusten, de boel de boel laten, ontspannen, quility-time, zon, lekker eten, niks moet alles kan. Voel je het al?
De vakantieperiode staat bijna voor de deur. En voor al die vakantiegangers is natuurlijk niks lekkerder dan zonder stress je “out of office” aan te zetten en een aantal weken je niet bezig te houden met werkgerelateerde zaken.

Voor 9 van de 10 medewerkers is het iedere vakantieperiode weer even stevig aanpoten, maar dan heb je ook wat. Dan kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken en van je welverdiende rust gaan genieten.

Maar hoe kan het toch, elke zomer weer heb je aan de start van je vakantie meer werk dan ooit tevoren en het lijkt wel of er dagelijks iets bij komt in plaats van af gaat. Hoe heb je ooit je vakantie zo stom kunnen plannen, dat komt nu echt helemaal niet uit. En waarom heb je nou nog steeds je werk niet beter gestructureerd?

Je kop in het zand steken of stevig in de stress schieten helpt niet.

Hopelijk bieden onderstaande tips uitkomst en kan ook jij deze zomervakantie gaan genieten van een onbezorgde vakantie.

 1. Stop met zelfverwijt
  Jezelf nu verwijten maken of die te incasseren is zonde van je tijd en energie. Maak je nu niet te druk over je ongestructureerdheid. Je werk wordt niet vanzelf minder, accepteer hoe de situatie is: je moet nog veel doen in weinig tijd.
 2. Communiceer
  Vertel duidelijk en bijtijds dat je op vakantie gaat. Je zult zien dat hier door je omgeving makkelijker rekening mee wordt gehouden en geaccepteerd wordt wanneer je nee zegt tegen nieuwe dingen.
 3. Gebruik je creativiteit
  In die laatste werkweek voor je vakantie kun je ieder uur goed gebruiken. Zoek dus creatieve oplossingen voor tijd die zomaar weg dreigt te lekken. Vraag je bijvoorbeeld af of je echt in levende lijve naar die vergadering aan de andere kant van het land moet. Kan dat niet telefonisch afgehandeld worden?
 4. Slimme werktijden
  In een drukke tijd je pauzes overslaan lijkt winst op te leveren, maar dat valt vies tegen. Je wordt minder energiek en krijgt daardoor minder af. Wil je toch even wat extra tijd in je werk steken, doe dat dan op slimme momenten bijvoorbeeld voor dag en dauw of op een avond.
 5. Houdt overzicht
  Neem even rustig de tijd om in kaart te brengen wat er moet gebeuren, je verdient het later terug! Noteer duidelijk voor jezelf wat er nog echt moet gebeuren.
 6. Schrijf dingen op
  Bedenk wat echt nog af moet voor je vakantie en wat je door kunt schuiven. Maak je vanaf nu niet druk meer over zaken die over een paar weken aan bod komen.
 7. Stel deadlines voor jezelf 
  Bepaal per taak hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Daarmee voorkom je dat je teveel tijd in taken aan het begin gaat steken, waardoor je aan het eind in de problemen komt.
 8. Schakel op tijd hulp in
  Als niemand weet dat jij in tijdnood zit, zullen ze je ook niet helpen. Sterker nog, ze gooien gewoon nog meer op je bordje. Dus spreek duidelijk uit dat je klem zit en vraag hulp. Vaak kan er dan meer dan je denkt. Een collega die de vakantie er al op heeft zitten en best even iets over wil nemen.
 9. Vraag indien mogelijk om uitstel
  Zie je aankomen dat je iets echt niet meer gaat redden voor je vakantie, wacht dan niet tot vrijdagmiddag vier uur. Geef zo snel mogelijk aan dat je het niet redt en overleg over alternatieven. Soms zijn dingen veel minder dringend dan gedacht.
 10. Doe wat je jezelf hebt voorgenomen
  Je hebt het voorwerk gedaan. Nu komt het echte werk! Ga met je voorgenomen acties aan de slag, blijf geconcentreerd, hou je aan de geplande tijd (en verzuim niet je pauzes) zie vol verbazing de enorme productiviteit die je ook dit jaar weer hebt verzet.

Dan is het nu echt tijd voor ontspanning. Laat los en geniet van je vakantie! Er ging vast nog van alles mis die laatste week en ook tijdens je vakantie gebeuren er vast weer rare dingen. Accepteer het want het hoort erbij. Laat het los en heerlijk genieten nu. Je hebt het verdiend!

Wie heeft wanneer vakantie

Het overzicht per regio, altijd fijn om te weten.

Basisonderwijs
Regio Noord
21 jul 2018 t/m 2 sep 2018
Regio Midden
14 jul 2018 t/m 26 aug 2018
Regio Zuid
7 jul 2018 t/m 19 aug 2018
Voortgezet onderwijs
Regio Noord
21 jul 2018 t/m 2 sep 2018
Regio Midden
14 jul 2018 t/m 26 aug 2018
Regio Zuid
7 jul 2018 t/m 19 aug 2018
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *