Winter in aantocht!

De lucht is helder en de zon schijnt! Het lijkt een heerlijke dag, maar je hoeft maar één stap buiten te zetten en die illusie is al doorbroken. De aankomende dagen blijft de temperatuur overdag rond het vriespunt, maar ’s nachts kunnen er temperaturen van -10 °C worden bereikt. De gevoelstemperatuur zal donderdagochtend zelfs dalen tot -15 °C of -18 °C!

Dat je de extreme kou het liefst wilt inruilen voor een warme, zomerse dag is meer dan begrijpelijk, maar de winterperiode kan ook heel gezellig zijn! Daarom een aantal tips om deze koude winterdagen door te komen en er misschien zelfs extra van te genieten!

Trek je comfortabele outfit aan

Heb je even geen belangrijke afspraken? Trek dan je meest comfortabele trainingsbroek en een paar hele dikke sokken uit de kast, pak een dekentje en zet Netflix op. Moet je wel naar je werk of naar school? Draag laagjes, het liefst drie! Onderaan kun je het beste kiezen voor iets dat strak en isolerend is. Kies als tweede laag voor een iets ruimer zittend kledingstuk, als het maar warm is. Vervolgens kun je het beste een winddichte jas aantrekken.

Zoek warmte bij je geliefden

Natuurlijk is het altijd fijn om tegen iemand aan te kruipen, maar in de winter voelt dat toch net iets beter. Heb je geen partner? Geen probleem, knuffelen met je vrienden, ouders of huisdier werkt net zo goed!

Maak tijd voor dingen die je normaal opzij schuift

In de zomer is het lastig om je ertoe te zetten: de grote schoonmaak, maar in de winter is een dagje thuisblijven veel minder erg. Het is begrijpelijk dat je futloos voelt in de winter, maar een schoon huis geeft je weer nieuwe energie!

Blijf in beweging

Naar buiten om te gaan sporten is misschien nog even een brug te ver. Maar binnen wat oefeningen doen om je spieren warm te houden, kan absoluut geen kwaad. De kou kan je spieren ontzettend stijf maken en door te stretchen kun je dat voorkomen. Moet je toch veel buiten zijn? Blijf ook dan in beweging! Als je teveel stilstaat, ga je onbewust je spieren krampachtig aanspannen, waardoor je rug- en nekpijn kunt krijgen.

Zet je verwarming niet te hoog

Het voelt vanzelfsprekend om je verwarming naar de maximale stand te draaien als je het koud hebt, maar verstandig is het niet. Je lichaam went aan de warmte, waardoor het contrast met buiten heel groot wordt. Als het binnen erg warm is, gaat je lichaam in ruststand. Als je eenmaal buiten komt, moet je lichaam veel harder werken om het weer warm te krijgen. Heel heet douchen voelt misschien als een verademing, maar ook dat is geen slimme actie. Het zal ervoor zorgen dat je het sneller koud hebt als je de douche uitstapt en het wordt moeilijker om daarna weer op te warmen.

Houd je voeten, handen en hoofd warm

Je handen, voeten en het puntje van je neus koelen als eerst af. Als deze lichaamsdelen koud worden, zal ook de rest van je lichaam snel volgen. Beweeg je handen en voeten, zodat er een goede doorbloeding blijft plaatsvinden. Dat is namelijk essentieel om warm te blijven. Als je naar buiten gaat, blijft je gezicht vaak voor een groot deel onbedekt. Probeer een muts en een sjaal te dragen, zodat het grootste deel van je hoofd beschermd blijft.

Blijf positief

Helemaal verdrinken in zelfmedelijden is niet de oplossing. Tuurlijk kun je een dagje uittrekken voor Netflix, warme chocolademelk en pannenkoeken, maar de hele week niets productiefs doen zal je niet gelukkiger maken. Doe ook andere dingen die je leuk vindt.

En onthoud: ook de winter gaat voorbij, al lijkt het soms iets langer te duren dan bij de zomer. Jezelf alvast inbeelden aan het strand met een cocktail in de hand, kan absoluut geen kwaad!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *