Valentijnsdag

Een beetje liefde anno 2018, wat kan je daar toch van opbeuren, maar wat doet het doet verliefdheid nou eigenlijk met je. Zijn het alleen de vlinders in je buik?

Wat doet het met je hersenen

Welke chemische stofjes spelen een rol in de liefde?

Dopamine: is het stofje die alles doet. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van oxytocine.

Oxytocine: in de volksmond ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het lijkt een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier.

Noradrenaline: dat lijkt wat op dopamine, maar is wat ‘agressiever’ en geeft je een euforisch gevoel. Daarbij zorgt noradrenaline in je hersenen voor de aanmaak van adrenaline, het bekende stresshormoon.

Het gevolg: hartkloppingen, vlinders in je buik, zwetende handen en… volop energie en opwinding.

Serotonine: misschien wel één van de meest belangrijke gelukshormonen in je lichaam. Net als de andere gelukshormonen heeft Serotonine een belangrijke rol in het geluksgevoel. Een leuk weetje is dat veel mensen altijd denken dat Serotonine alléén maar in de hersenen aangemaakt wordt, en daar ook alléén maar gebruikt wordt. Maar wist jij dat 95% van de totale hoeveelheid serotonine in de darmen aangemaakt wordt? Dat neemt natuurlijk niet weg dat de resterende 5% van de serotonine gewoon in de hersenen aangemaakt moeten worden, want de serotonine uit de darmen zal nooit de hersenen kunnen bereiken.

Serotonine in hersenen

In de hersenen is serotonine onder andere betrokken bij de stemming, het sociale gedrag, het libido, de slaap, het geheugen en het vermogen om te leren.

Serotonine in darmen

De serotonine die in de darmen aangemaakt wordt, is relatief nieuw voor de medische wetenschap, en moet nog verder onderzocht worden. Maar op dit moment wordt aangenomen dat het te maken heeft met de eetlust, maar de reden van de hoge activiteit van serotonine in de darmen is tot op heden nog een grote vraag.

Om even de grote tegenstelling tussen een hoog niveau Serotonine en een laag niveau Serotonine aan te geven:

Je lichaam heeft een hoog niveau aan Serotine
Je bent rustig, voldaan, open-minded, heldere geest en sociaal dominant. Het leven met veel serotonine kan erg mooi zijn!

Je lichaam heeft een laag niveau aan Serotine

Je bent angstig, depressief, pessimistisch en agressief. Het leven ziet er in het algemeen erg somber uit.

Fijne Valentijnsdag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *