Nationale Secretaressedag

Secretaressedag

Elke derde donderdag van de maand april worden de ondersteuners (secretaresses, management assistenten, PA etc.) bedankt en gewaardeerd voor hun inzet.

Dit jaar valt Secretaressedag op donderdag 19 april.

Een mooi gebaar vanuit de werkgever een attentie voor de secretaresse, maar is dit anno 2018 nog echt nodig? Persoonlijk vind ik het raar dat je qua functie onderscheid maakt in het geven van een waardering. Een waardering verdiend elke werknemer. Daar hoeft niet speciaal een dag aan gewijd te worden. Natuurlijk vind ik het krijgen van een bloemetje leuk, maar ik doe niet af aan mijn collega’s die een andere “titel” hebben, want misschien zijn zij nog wel belangrijker in hun bijdrage in het bedrijf dan ik.

Hoe is Secretaressedag ontstaan

Secretaressedag is (hoe kan het ook anders) ontstaan in Amerika. Het werd op 20 april 1989 in Nederland geïntroduceerd door Secretaresse Magazine beter bekend als het Management Support Magazine, (het niet meer bestaande) StarJob Secretaresse Uitzendbureau, Schoevers, Fleurop en Bloemenbureau Holland. Het heette toen ‘Secretaries Day’. De bedoeling van het jaarlijkse evenement was om de secretaresse in het zonnetje te zetten, stil te staan bij zijn/haar toegevoegde waarde voor de organisatie en om het imago van het secretaressevak te verbeteren. Daarbij richtten de organisatoren zich op de managers en op de secretaresse zelf.

Terug naar de basis

Wat zijn de verschillen eigenlijk van de ondersteuners van vroeger en nu?

Vroeger zagen we (vaak) onderstaande kenmerken van een ondersteuner:
• De secretaresse die reactief is en handelt in opdracht van haar manager;
• MBO werk- en denkniveau;
• Werken voor één manager;
• Agendabeheer, telefoon afhouden en werkzaamheden volgens het gebruikelijke.

Tegenwoordig zien we:
Tegenwoordig durven we veel meer te werken vanuit onze kwaliteiten en werken aan talent;
Dat we onze functies weten uit te breiden met neventaken;
• Op durven te komen voor onszelf en ons salaris;
Bijscholing om onszelf (of je manager) hiervan te overtuigen; HBO werk- en denkniveau.

Wist je dat maar liefst 80% van de secretaresses op een hoger niveau werkt dan de daadwerkelijk gevolgde opleiding?

Lekker belangrijk

Sommigen storen zich ook aan het woord ‘secretaresse’, maar of jouw officiële functienaam nu ‘secretaresse’, ‘management assistant’, ‘directieassistent’ of ‘office manager’ is, het gaat om de binnenkant, de inhoud. De werkzaamheden zijn steeds veel omvattender, complexer, strategischer en meer adviserend.

Steek je energie in je kwaliteit en maak iets van je functie, creëer hem, bouw hem uit. Ga je niet druk maken over de stempel die mensen je willen geven aan een naam. Je hebt er weinig invloed op, dus laat gaan.

Leuk weetje

“Aardgasreserves” en “secretaressedag” zijn de langste woorden die in het woordenboek Van Dale staan die je met één hand kunt tikken, de linkerhand, als je met tien vingers tikt.

Tot slot

En ach, hoe het ook zij, iedereen vindt een beetje extra aandacht op zijn tijd prettig. Dus voor alle secretaresse zou ik zeggen; geniet van de extra aandacht op donderdag 19 april. Happy Secretaries Day toegewenst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *