Het is bijna lente

In het voorjaar worden de lammetjes geboren, de vogels beginnen vroeger te fluiten, het blijft langer licht, de zon begint meer te schijnen (als het goed is), de voorjaarsbloemen komen weer uit de grond, mensen worden weer wat aanspreekbaarder, kortom, de lente doet zijn intrede. Op de 21ste van de maanden maart, juni, september en december start een nieuw seizoen, dat is wat vele mensen vaak denken, waaronder ik, maar niets is minder waar.

De begindatum van de lente valt niet altijd op de 21ste van de maand. De lentedatum is van belang voor berekening van de datum van het paasfeest. Vaak wordt gedacht dat de lente begint op 21 maart, maar dat is niet zo. Sterker nog, alle aankomende jaren tot en met 2101 begint de astronomische lente niet op 21 maart, maar op 20 maart. In sommige jaren, zoals 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart.

Paasfeest

De lentedatum is van belang voor de berekening van de datum van het paasfeest. We vieren Pasen op de eerste zondag na de ‘kerkelijke’ volle maan die op of na 21 maart valt.

Dag en nacht

Dag en nacht duren op de eerste lentedag overal ter wereld bijna even lang. In ons land duurt de dag waarop de lente begint ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Deze verschillen zijn het gevolg van de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon. Deze tijdstippen hebben betrekking op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon doorbreking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is.

Oplopende temperatuur

Als de luchttemperatuur direct en alleen op de zon zou reageren, zou 21 juni (de langste dag) de warmste moeten zijn. Die dag zou dan midden in de zomer moeten vallen. In werkelijkheid loop de temperatuur langzaam op. Dat komt door de temperatuur langzamer op. Dat komt door de invloed van oceanen en zeeën. De opwarming van zeewater door de zon gaat langzamer dan de opwarming van land. Een deel van de warmte wordt meteen teruggegeven aan de lucht. Een ander deel van de warmte komt in diepere aard- en oceaanlagen terecht. Die diepere lagen in de oceaan geven hun opgeslagen warmte langzaam af aan de lucht.

Aan de kust begint het warmere seizoen later dan in het binnenland. Dit komt door de invloed van het nog koude water van de Noordzee en overheersende aanvoer van lucht vanaf zee. Als de seizoen indeling alleen zou afhangen van de temperatuur dan blijkt de lente in Zuid-Limburg al op 9 maart begint en op Terschelling pas op 23 maart.

Klimatologische indeling

Volgens de klimatologische indeling is de lente begonnen op 1 maart en duurt dit seizoen tot en met 31 mei. Zo kunnen seizoenen beter met elkaar vergeleken worden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *