Bye summer, welcome autumn!

Warmste zomer in 300 jaar

De meteorologische zomer is voorbij! Wat een overweldigende zomer hebben we gehad. Records zijn dubbel en dwars verbroken. Sinds het begin van de historische metingen in 1706 is de gemiddelde temperatuur in de zomer niet zo hoog geweest als dit jaar. Volgens de huidige verwachting komt de gemiddelde zomertemperatuur in De Bilt uit op 19,1 graden. Daarmee wordt het vorige record van 18,7 graden uit 1826 ruimschoots gebroken. De warmste zomer sinds 1901 was 2003 met 18,6 graden. In een normale zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation 17,0 graden.

Zomer 2018: de feiten

De huidige zomer kende een aantal bijzondere wapenfeiten. Zo beleefde Nederland van 12 juli tot en met 9 augustus de langste regionale hittegolf sinds het begin van de metingen: 29 dagen in het Gelderse Hupsel en het Overijsselse Twenthe! Het vorige record van 22 dagen uit 1994 werd daarmee verpulverd. Ook eerder in het zomerseizoen kon al een regionale hittegolf worden genoteerd. In het Limburgse Arcen werd van 27 juni tot en met 9 juli aan de hittegolfcriteria voldaan.

De Bilt beleefde twee officiële hittegolven: 15 t/m 27 juli (13 dagen) en 29 juli t/m 7 augustus (10 dagen). Alleen op 28 juli werd de 25 gradengrens niet geslecht, anders was sprake van één (record)lange officiële hittegolf van 24 dagen. De hoogste temperatuur op het hoofdstation deze zomer bedraagt 35,7 graden, gemeten op 26 juli. Voor De Bilt was dit een evenaring van het absolute warmterecord. In Arcen was het die dag over alle weerstations het warmst met 38,2 graden. Dit was goed voor een gedeelde tweede plaats van warmste dagen ooit gemeten en is tevens de hoogste temperatuur van dit jaar.

De Bilt telt over de maanden juni, juli en augustus 8 tropische dagen, twee keer zoveel als normaal! Deze zomer noteert het hoofdstation tot nu toe 35 zomerse dagen (25 graden of meer) tegen 21 normaal. Mogelijk komt hier nog een aantal dagen bij. Het aantal warme dagen (20 graden of meer) tijdens de zomermaanden komt inclusief de huidige verwachting uit op 82. Dit is veel meer dan de gebruikelijke 60 dagen en bijna een evenaring van het record uit 2003. Toen telde de zomer 83 warme dagen.

Herfst, ben jij er klaar voor?

Maar hoe zorgen we nu ervoor dat we klaar zijn voor de herfst? Donkere dagen en weersverandering kunnen ervoor zorgen dat onze gezondheid ons in de steek laat en dat we ons anders voelen dan wanneer de zon schijnt. Het is daarom belangrijk om je hier bewust van te zijn en er alles aan te doen om fit en gezond te blijven.

Hierbij een aantal makkelijke tips:

Beweeg
Omdat de dagen korter worden en je dus ’s avonds niet meer graag de deur uit wilt gaan, is het goed om overdag voldoende te bewegen. Ga in je pauze de deur uit, loop een rondje en vang daglicht op.

Natuur
Zoek de natuur op en geniet van de verandering van de bossen en planten. Ruil de bank in voor een flinke wandeling. Je zult zien dat je daar direct van opknapt.

Slaap
Zorg voor voldoende slaap. In de winter verbruik je meer energie en daardoor is het belangrijk om voldoende rust te nemen en te herstellen. Het is niet voor niks dat sommige dieren in de natuur een winterslaapje doen.

Vitamines
De R zit weer in de maand, dus ook liggen ziektes op de loer. Zorg daarom voor voldoende vitamines. Lukt het niet om dit uit voeding te halen, zorg dan dat je van goede kwaliteit vitaminepilletjes in huis hebt en slik bij.

Als je een beetje van deze tips uitvoert, moet een fitte herfst geen probleem zijn. Zorg goed voor jezelf, geniet, beweeg en rust uit. En zorg dat je een herfst krijgt om trots op te zijn.

 

Bron: weeronline

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *