4 en 5 mei #geefvrijheiddoor

4 mei Dodenherdenking

Wij nemen deze dag ter ere en gedenken onze slachtoffers 2 min. in stilte.

“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Ruim 9 op de 10 Nederlanders besteedt aandacht aan 4 mei en dodenherdenking is voor 80 procent van hen belangrijk. Het aantal mensen dat 2 minuten stilte in acht neemt ligt met 85 procent nog wat hoger en 6 op de 10 Nederlanders volgt de herdenking op de Dam via de media.

5 mei Bevrijdingsdag

Vieren wij feest en eren wij de strijders die hebben gevochten voor onze vrijheid.

Bevrijdingsfestivals

Ieder jaar vinden op 5 mei veertien Bevrijdingsfestivals plaats. Het vieren van de bevrijding en de vrijheid staat hier centraal en er wordt stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Want vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend.

www.bevrijdingsfestivals.nl

Thema 2018

Verzet staat in 2018 centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt.

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog altijd een bron van inspiratie. De ervaringen en de verhalen van verzetsstrijders kunnen ons helpen reflecteren op en leren omgaan met de vraagstukken van nu.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de rechtstaat buiten werking gesteld. Er was sprake van willekeur, vervolging, terreur en moord. Verreweg de meeste mensen probeerden er het beste van te maken en gingen zoveel mogelijk door met hun dagelijks leven. Een kleine groep kwam in verzet. Kwam op voor de rechten van anderen. Verzette zich tegen onrecht en onrechtvaardigheid.

Waarom ging men in verzet? Hoe gevaarlijk was het om in het verzet te gaan? Voor welke keuzes kwam men te staan? Wat kunnen wij daarvan leren? Vraagt deze tijd ook om mensen die tegen de stroom in opkomen voor de rechten van anderen? Wat betekent dit voor onze vrije, open, democratische rechtstaat? Deze historische en actuele vragen staan centraal tijdens het Jaar van Verzet.

Vlagprotocol

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

(Bron: www.4en5mei.nl)

1 antwoord
 1. Monique
  Monique zegt:

  Geef vrijheid door omdat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven.
  Er is gevochten voor onze vrijheid.
  En dat mogen we vieren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *